Aga bloguje : tipy na učení

2015/02/09

Zdravím ! 
Je neděle (nevím, kdy ten článek vyjde) a myslím, že bych měla začít přemýšlet nad školou a většina z vás určitě taky, tak mám pro vás pár tipů, jak se učit, dělat úkoly a tak. Vyberu to, co opravdu dělám a pomáhá mi to, protože to, že si máte dělat přestávky ví snad každý. Hned na začátek říkám, že nepatřím k lidem, kteří si vše dělají včas. Takže možná přidám i tip, jak se učit na poslední chvíli. Doufám, že vám článek bude aspoň trochu nápomocný.

Jaké jsou vaše tipy na učení ? 











1. PŘEPISOVÁNÍ 
Jde o to, že si danou látku celou přepíšete. Není to zrovna nejkratší způsob učení, já sama ho už moc nepoužívám, ale kdysi jsem to dělala. Je to opravdu na dlouho, ale funguje to. 

2. DĚJEPIS, BIOLOGIE... - HODNĚ TEXTU 
Já osobně s textem nemám problém. Mám poměrně dobrou paměť a text si zapamatuji rychle. Vím, že tak to nemá každý a proto pro mě nejlepší způsob na zapamatováni textu je asi ten nejobyčejnější způsob. Začátek a konec dané látky, kterou se mám naučit si zaznačím lepíky abych věděla kolik toho je. Učím se tak, že si vezmu část textu, kterou se snažím pochopit a zapamatovat si ji, když už tomu tak je, tak si vezmu další část a dělám to stejné. Pak zopakuji celou první a druhou část a jdu dál. Jedinou nevýhodou je, že první část umíte perfektně a ta poslední už není tak slavná. 


3. LEPÍKY  
Tohle mi vyhovuje hlavně v němčině. Na konci každé lekce si nalepím papírky, na kterých jsou nejdůležitější informace, např. skloňování, nové slovíčka, otázky atd. Když pak něco hledám, tak to nemusím hledat v celé knížce. DOPORUČUJI !

4. MÁLO ČASU ? 
Znáte ten pocit ? V pondělí přijdete ze školy a v úterý píšete z chemie, na kterou jste se za celou tu dobu ani nepodívali ? Přesně tak to mám zítra. Nejlepší rada je asi to, že všechny jiné věci, které můžete přeložit, tak přeložte a věnujte se jen jedné. Já to vždy dělám tak : přijdu domů, udělám pár věcí, které udělat musím, nedávám si voraz - jdu se naučit, to co se naučit mám a to co chápu, to co nechápu si nechám na potom. Pak mám volno a večer si to celé zopáknu. Určitě nedoporučuji jít spát a říct si, že se to naučíte ráno. To raději ponocujte a běžte spát později. 

5. NUDA V HODINĚ ? 
Mám radu, pro všechny ty, kteří se v hodině nudí, nechápou danou látku nebo je to nebaví. Určitě nelelkujte a snažte se dělat něco jiného ať toho máte méně doma. Já si za celý půlrok udělala jen pár domácích úkolů doma, vlastně přemýšlím na tím, které to byly :D Vždy všechno udělám ve škole, hlavně angličtinu a němčinu, někdy i chemii. Matiku zásadně opisuju. Když pak doma máte volno, víte, že vás zítra nečekají žádné písemky, tak se vám určitě úkoly nebude chtít dělat. Výhodou je taky to, že učebnice a sešity nemusíte nosit domů ! 

6. MÁM TOHO HODNĚ 
Přijdete v 5 domů a zítra píšete 3 písemky. Co teď ? 
Doporučuju si upřesnit, co je pro vás nejdůležitější a od toho začít a taky si říct, kolik času chcete danému předmětu věnovat a jakou známku chcete. 
NEJLEPŠÍ : je si to všechno naplánovat a dělat věci postupně aby k takové situaci nedošlo. 
A NA ZÁVĚR ...
Když se mi nechce, jakože opravdu nechce a říkám si, že přece z jedné špatné známky se ještě nikomu nic nestalo, tak mi pak dojde, že přece to je jen hodina a budu mít pokoj. Že to je jen jeden den, který je plný písemek, ale zítra už to bude lepší a proč si zbytečně kazit průměr špatnou známkou. Ale nemyslete si, že to vždycky tak je, když se mi prostě nechce tak se na to vykašlu a spoléhám na "přirozenou inteligenci" :D 






















A kdyby to někoho zajímalo tak brýle jsou z HM a tričko najdete tady ve slevě. Má fakt supr nápis :D 

5 komentářů

  1. Skvelý článok. Keď som ešte chodila do školy, tak som toho mala veľa narovnako :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle tričko mám taky, poslední pánské S v New Yorkru :-D Jinak super článek, dělám to skoro stejně jako ty, když už se teda vůbec učím doma :-D Třeba je u mě fakt, že bych si nikdy nemohla říct, že třeba ráno vstanu dřív a budu se učit :-D Ale je pravda, že když se většinu času učím jenom cestou do školy, o přestávkách, popř. při hodinách :-D A to přepisování je taky fajn věc, já si odborné předměty, které vím, že určitě využiji později přepisuju do Wordu a pak si to tisknu, abych to měla přehlednější a ne mým škrabopisem, a vždycky si toho díky tomu hodně zapamatuju :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek,mnoho z těchto rad jsem kdysi taky dělala,máš to perfektně rozplánované.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ako bol ten polrok tak som sa každý večer učila na 3 písomky a zkúšania. Nakoniec sa mi to vyplatilo. Väčšinou sa učím tak, že si čítam kapitolu tak 3krát, vyskúšam sa z nej a potom sa učím ďalšiu a opakujem. Úlohy si v škole robím málokedy, pretože mi je blbé si vyťahovať ešte jednu učebnicu navyše alebo rysovacie potreby. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní17/2/15 19:43

    Tričko je super. Musím říct že ti sluší snad všechno :) mimochodem musím říct, že na té stránce se dá najít hodně originálních triček ;)
    jinak bych se chtěla zeptat, jakej 2. cizí jazyk jste si na gymplu mohli vybrat? u nás byla jen ruština nebo němčina :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář ! Vždy se na otázky snažím odpovídat, jestli se odpovědi nedočkáte, pište na aagakozlowska@gmail.com. ♥

INSTAGRAM @agaandaga1

© Aga and Aga. Design by Fearne.